Zo sta je in je kracht

sta in je kracht

Het is mijn hobby You Tube af speuren naar inspirerende filmpjes van mensen die ontdekt hebben hoe je jezelf in je kracht kunt zetten, hoe je in liefde en vrede met jezelf kunt zijn, waardoor je je gesterkt voelt trouw te blijven aan wat voor jou belangrijk is en dat ook aan anderen te laten zien.

Onlangs kwam ik een filmpje tegen van Amy Cudden. Zij vertelt hoe je met je lichaamshouding jezelf in je kracht kunt zetten om op die manier meer zelfvertrouwen, assertiviteit en optimisme te ervaren. Resultaat: je voelt je opener en in veel opzichten vrijer.

Uit haar onderzoek blijkt dat bepaalde lichaamshoudingen het aantal krachthormonen (testosteron) doen stijgen en je stresshormonen (cortisol) doen dalen. Door die lichaamshoudingen voor minstens twee minuten aan te nemen, stijgen en dalen die respectievelijke waarden aanzienlijk. Het gaat er daarbij niet om hoe je dominanter kunt zijn. Het is juist de bedoeling jezelf meer te durven tonen en
uit te komen voor wat voor jou belangrijk is. Om je vrijer te voelen jouw kwaliteiten te delen met de wereld om je heen en je daar tegelijkertijd prettig bij te voelen. Hoe mooi is dat!

Welke houdingen zijn dat dan? Uit haar onderzoek kwamen meerdere houdingen naar voren die dit effect hebben. Voor mij springen er twee in het bijzonder uit omdat die mij het meest in mijn kracht doen staan en zij niet uitstralen een ander te willen overheersen. De ene lijkt op iemand die een wedstrijd wint; je steekt je handen en armen schuin omhoog. De andere is wat makkelijker;  je zet je handen in je zijhouding kom in je kracht

Laten we allemaal in onze kracht staan en de ander respecteren. Probeer die houdingen zelf eens uit voor een aantal minuten. Hoe doet het je voelen?

Je kan deze positieve effecten inzetten als je bijvoorbeeld een uitdagende situatie tegemoet gaat. Denk aan een sollicitatiegesprek voeren, een toespraak houden, een examen afleggen of gewoon een uitdagender gesprek ingaan. Je trekt je voor zo’n situatie terug op een rustig plekje (de wc bijvoorbeeld!) en neemt een of beide poses voor een paar minuten aan. Je verbindt je dan met gevoelens van kracht en succes.

Geef je les? Gebruik dan deze oefening eens in je klas, bijvoorbeeld als deze een proefwerk of examen staat te wachten. Vriend of vriendin in de put? Doe samen een oefening om hem of haar in zijn of haar kracht te zetten. Simpel en effectief! Voor jezelf: start elke dag op met deze oefeningen.

Het effect is dat je jezelf moedig en sterk voelt waardoor je je ware zelf kunt laten zien, je authentieke zelf. Op die manier nodig je de ander uit open en gelijkwaardig met je te communiceren.

Voelt dit alles onecht, is het volgens jou maar een trucje? Ik zou willen zeggen: denk aan het gezegde ‘Fake it until you make it’. Want vaak hebben we hardnekkige, onderliggende gedachtenpatronen die ons ervan weerhouden onszelf te zijn en onszelf te durven laten zien en open te zijn. Als je die wilt veranderen, dan kan dat in het begin onwennig, ja zelfs vreemd aanvoelen. Heb je je deze oefeningen echter eigen gemaakt, dan zul je het effect ervan gaan ervaren. Hou dus vooral voor ogen wat je bedoeling is met deze oefening en welk effect je ermee beoogt.

Kom, ga in je kracht staan!

Geïnspireerd door:
Ted Talk: Your body language may shape who you are | Amy Cuddy