Rou Fu: een goede oefening om je denkgeest tot rust te brengen

De drukke denkgeest

Herken je het ook: ´druk´ zijn in je hoofd? Druk met allerlei herhalende gedachten die je lang niet altijd ten dienste staan. Ze bieden meestal weinig nieuws en ze lijken zich automatisch af te spelen in je hoofd. Die drukke denkgeest beheerst ons en we laten hem vaak een leidraad zijn voor ons handelen en bepalend voor onze emoties. Het kan helpen wanneer je realiseert dat deze drukke denkgeest geconditioneerd is en is opgebouwd uit al onze ervaringen. Het zijn zich herhalende gedachtepatronen die beperkt en beperkend zijn. Overtuigingen waar je onbewust en automatisch naar handelt.

Versus de rust in jezelf

Een belangrijke basisoefening van Qigong is Rou Fu. In deze oefening kan je denkgeest tot rust komen waardoor je heldere bewustzijn verschijnt. Dit heldere bewustzijn is als een stille achtergrond, een stille ruimte in jezelf waarin al je ervaringen en gedachten zich voordoen. Het is de stilte die zich tussen de ene en de andere gedachte bevindt en die je gemakkelijk over het hoofd ziet door die ´drukke´ denkgeest. Dit heldere bewustzijn is er altijd en is altijd toegankelijk. Het is het veld van liefde en wijsheid in jezelf. In die stille ruimte kunnen intuïtie en wijsheid tot je spreken middels zachte ingevingen en gevoelens. In de toestand van helder bewustzijn kan je ook antwoorden vinden op je vragen. Bovendien kan het lichaam in deze rust ontspannen en zich herstellen.

Instructie Rou Fu meditatie oefening

Zoek voor de meditatieoefening Rou Fu een rustige plek op en kies een houding die je prettig vindt, waarbij je erop let dat je rug rechtop is. Leg je handpalmen, over elkaar heen, op je buik – vrouwen rechterhand eerst, mannen linkerhand. Masseer je navel met zachte ronde bewegingen met de klok mee:  van onderaan rechts omhoog en over links weer naar beneden. Je handen verplaatsen zich niet. De beweging mag heel subtiel zijn en je hoeft dus niet hard te duwen. Breng je denkgeest tot rust en betreedt de stille ruimte van liefde en wijsheid. Ontspan…..

Doe deze oefening minstens een half uur lang om er maximaal profijt van te hebben. Succes!

Meer voordelen van Rou Fu

Jaren nadat het Huaxia Center (wat we in het Westen kennen als het Medicineless Hospital) gesloten was, kwamen veel teachers uit die tijd weer samen bij een Zhineng Qigong Conferentie. Het was een vreugde om elkaar weer te zien en er werden natuurlijk veel verhalen uitgewisseld over hoe het iedereen verder was vergaan. Het maakte nieuwsgierig naar elkaars beoefening en toen ze daar wat verder op in gingen, bleek Rou Fu verreweg de meest toegepaste oefening uit de grote variëteit waaruit je in Zhineng Qigong kunt kiezen. Waarom?

  • Rou Fu is super eenvoudig en ook super krachtig
  • Rou Fu versterkt de interne Qi en geeft daarmee een goede basisenergie voor het hele lichaam.
  • Een krachtige interne Qi is de basis voor gezondheid
  • Wanneer de interne Qi versterkt, geeft dat bovendien een krachtiger basis voor het aantrekken van externe Qi, wat je bijvoorbeeld beoefent in La Qi en Lift Qi Up Pour Qi Down.

 

 

 

1 antwoord
  1. Emy
    Emy zegt:

    Na veel beoefenen kun je je handen van je navel naar voren plaatsen, je handen rusten op de Qi die je hebt verzameld na verloop van tijd. Hoe mooi is dat!

Reacties zijn gesloten.