Qigong en de invloed van negatieve emoties en energie

In de Qi Friends Qigonglessen delen we regelmatig de boodschap dat je zacht mag zijn voor jezelf, je hart mag openen en je hele wezen opent. Regelmatig krijg ik de vraag of dat niet het gevaar in zich heeft dat je ook opener staat voor negatieve emoties en energie? 

Steeds meer mensen worden bewust dat ze gevoelig zijn voor energie. In het begin kan dat verwarrend zijn en vaak word geadviseerd om je ‘af te sluiten’ of ‘een schild of bescherming’ om je heen te zetten. Vanuit een Qigong perspectief is dit niet bevorderlijk voor je welzijn. Juist de uitwisseling van energie met de natuur en het universum voorziet je van een oneindige bron van Qi, energie en levenskracht. Wanneer jij een schild neer zet, je energie afsluit, dan blokkeer je die uitwisseling. Eigenlijk zit je dan nog meer opgesloten in jezelf, wat makkelijk kan leiden tot gevoelens van eenzaamheid, afgescheidenheid en depressie.

Eén van de uitgangspunten van Qigong is: ‘alles is energie’. Qi is niet iets speciaals wat los staat van onze fysieke staat of ons bewustzijn. Zowel de fysieke wereld, als onze gedachten, gevoelens en wensen zijn een vorm van energie (Qi). Energie is net als water; het vermengt zich, wisselt uit en stroomt. Zonder die uitwisseling zouden we niet met elkaar kunnen communiceren, zouden woorden geen betekenis hebben en stagneert het leven. De uitwisseling van energie is een natuurlijk gegeven van mens-zijn.

Tegelijkertijd beweeg jij als persoon met jouw eigen energie (Qi) veld in de wereld. Je kunt jouw persoonlijke Qi veld vergelijken met een batterij. Als jouw batterij goed is opgeladen en krachtig is, met een heldere energie, dan is dat krachtiger dan andersom. Jouw energie heeft dan meer invloed op de wereld, dan de energie van de omstandigheden op jou.

Denk maar eens terug aan toen je verliefd was; jouw energie was toen zo optimaal, vol en vervuld, dat je er nauwelijks nog bewust van was dat er überhaupt negativiteit zou kunnen bestaan! En als je die negativiteit wel tegenkwam, dan had dat totaal geen vat op je. Jij was tenslotte verliefd en niemand die je uit het lood kon slaan.

Het is niet voor niets dat we in onze lessen steeds vaker aanraden om je Qi veld te optimaliseren door regelmatig stilletjes tegen jezelf te herhalen:

I love you. Thank you

Wanneer jouw Qi veld optimaal, krachtig en helder is, heeft dat een positief effect in de wereld en de mensen om je heen. Bovendien ben je minder vatbaar voor fysieke invloeden van buitenaf en word je minder snel ziek. Heel plezierig dus voor je eigen welzijn èn dat van anderen.