Self Healing voor een gezonde en sterke basis(energie)

– online cursus van 8 weken –

Wanneer je basis goed is, volgt de rest vanzelf. Dat principe geldt voor heel veel dingen in het leven en ook voor onze gezondheid en energiehuishouding. In deze 8-weekse online cursus gebruiken we self-healing oefeningen om die basis(energie) te versterken. Zodat je meer energie ter beschikking hebt èn die energie vrij door kan stromen.  

Om dit tot stand te brengen werken we met self-healing technieken die de energie en functie van de maag en de alvleesklier/milt te versterken. Deze organen zijn in de Traditionele Chinese Geneeswijzen verbonden met het aarde-element.  Het zijn de organen die zorgen voor de verwerking van ons eten en de energie daarvan verdelen naar de rest van ons lichaam.  Wanneer je de energie van deze twee organen in balans brengt, geeft dat een gezonde basis voor de rest van je lichaam.

Wanneer de maag/pancreas/milt energie niet goed doorstroomt kan dat (mede) oorzaak zijn van:

 • maagklachten en spijsverteringsproblemen;
 • disbalans en onregelmatigheden in de kwaliteit van het bloed;
 • verminderde doorstroming van bloed en andere lichaamsvloeistoffen wat bijvoorbeeld kan leiden tot zwellingen, constipatie of een zwaar gevoel;
 • verminderde draagkracht die nodig is om alle organen op zijn plek te houden;
 • verminderde focus en concentratie, lastiger om dingen te onthouden
 • onbeheerste gedachtenstroom
 • verminderde daadkracht

Voor meer informatie over de functie van maag/pancreas/milt verwijs ik je graag naar het uitgebreide artikel ‘The Earth Element’.

Voor de Self-Healing van Pancreas/Milt en Maag, maken we gebruik van de technieken die teacher Ning ons heeft aangereikt:

 • voor elk orgaan leer je een klank die je enige tijd herhaalt om te laten resoneren in dat orgaan. De resonantie van de klank is als een heilzame douche voor het orgaan en helpt om de herinnering die in de cellen is vast gezet los te trillen. Zo krijgt het orgaan ruimte om te herstellen naar de oorspronkelijke staat van gezondheid en harmonie.
 • iedere klank gaat vergezeld van een mudra. Dit is een bepaalde houding van de handen die de werking van de klank ondersteunt en versterkt. In de keuze van de mudra ligt kennis besloten over de werking van de meridianen, waardoor het hele lichaam mee beweegt in de nieuwe balans.
 • bij de pancreas hoort ook een bepaalde beweging. Hiermee stimuleer je de qi-stroom verder te herstellen door bijvoorbeeld een bepaalde strekking.
 • tenslotte is er self-healing voor het orgaan, waarbij je energie toevoegt of juist vermindert, afhankelijk van de aard van de energie van het orgaan.

We vullen deze sefl-healing oefeningen aan met een bewegingsoefening voor het versterken van de nierenergie. De nieren worden in de Chinese Geneeswijzen wel ‘the powerhouse of the body’ genoemd en zijn essentieel voor een gezonde basis.

Wabke qigong online

Praktische info

Door wie?
Deze lessen worden verzorgd door Wabke

Waar en wanneer?

Dinsdagavond van 20.00 – 21.00 uur,
Op 5, 12, 19 en 26 januari 2021 en 2, 9, 16 en 23 februari

Via ZOOM.

Kosten

Voor deze serie van 8 online lessen + 2 opnames met teacher Ning over dit onderwerp, vragen we een bijdrage van €45