Zhineng Qigong – back to basics & beyond

– online cursus van 8 weken –

Om gezond te zijn in lichaam en geest, heb je eigenlijk niet veel nodig. Zhineng Qigong biedt een serie basisoefeningen die voldoende is voor iedere gezondheidsuitdaging. Om daar optimaal gebruik van te maken, helpt het om een goed begrip te hebben van de basisprincipes. Wanneer je dit toepast in je beoefening, kom je in een diepergaande ervaring die je basis gezond maakt. Hoe vaker je aandacht geeft aan die gezonde basis in jezelf, hoe meer die groeit en op een gegeven ogenblik alles wat daar niet mee in overeenstemming is, verdrijft. In deze 8-weekse online cursus gebruiken we Zhineng Qigong level 1 als uitgangspunt hiervoor, zodat we samen ontdekken hoe we een herstelde balans op fysiek, mentaal en emotioneel niveau creëren. Voor meer vrijheid, openheid en verbinding.

Deze serie sluit nauw aan bij de online ochtendlessen, waarin we al regelmatig gebruik maken van Rolling the Spine, Turn Waist en Lift Qi Up Pour Qi Down. Qigong is echter meer dan het uitvoeren van de oefeningen. Zhineng Qigong nodigt uit om door ontspanning van je lichaam, ook je geest volledig te ontspannen. Om jezelf even helemaal leeg te maken en zo de ruimte te bieden aan de intelligentie van het leven zelf om de balans te herstellen. Om ieder moment in volledig vertrouwen te zijn en daarin te beseffen dat we geen opeenstapeling zijn van ervaringen in het verleden, maar het leven zich volledig nieuw ontvouwt en we in die openheid en creatie delen.

Ontspanning, intentie en de 3 niveaus van materie

Wanneer we de beoefening van Qigong combineren met inzicht in de achterliggende theorie, kan ons vertrouwen groeien, kunnen we steeds dieper ontspannen en ervaren we die herstelde balans op alle niveaus. Wat is de betekenis van ontspanning? Hoe werkt intentie en wat betekent de transformatie van de drie niveaus van materie (materie – qi – informatie)? Praktisch toepasbare inzichten die je leven kunnen veranderen.

De oefeningen die in deze serie aan bod komen geven kracht en energie:

  • In de Lift Qi Up Pour Qi Down maken we gebruik van de natuurlijke beweging van openen en sluiten om zo de verbinding met de Qi, de energie van de natuur en het universum te herstellen. Deze beoefening biedt ook een mogelijkheid om de ‘transformation law of life’ in praktijk te brengen en in ieder moment volledig te vernieuwen.
  • Rolling the Spine geeft souplesse en een vrije energiestroom in de ruggengraat en van daaruit naar het hele zenuwstelsel. Dat stelsel dat zich uitspreidt tot in iedere cel van je lichaam. Niet voor niets zeggen de Chinezen wel dat een gezonde ruggengraat de basis is voor een gezond lichaam.
  • Turn Waist lijkt soms te simpel voor woorden, maar heeft een diepgaande werking op de hormoonbalans, geeft energie aan de nieren en maakt verbinding naar de longen. Kortom, als je deze regelmatig herhaalt, werk je echt aan de basis van die herstelde balans.

Bovendien komen er een aantal meer meditatieve oefeningen (zittend) aan bod die je Qigong staat verder kunnen verdiepen en versterken.

Misschien klinkt het als veel, maar in de kern is het eenvoudig en werken we naar een programma toe dat je zelf op kunt pakken. Met praktische aanwijzingen hoe je jouw programma afstemt op jouw mogelijkheden en wensen.

“Nadat ik de afgelopen jaren vele verschillende oefeningen van (Zhineng) Qigong heb onderzocht, vele boeken heb gelezen en van diverse meesters les heb gehad, is dit programma ‘Back to Basic’ en besef ik dat je niets meer nodig hebt dan deze basis. Wanneer je dit werkelijk doorgrondt en je eigen maakt, word jij je eigen meester en leef je in openheid en verbinding. Die weg houdt niet zomaar op en bewandel ik ook iedere dag, met vallen en opstaan, met afhaken en opnieuw beginnen, èn steeds meer in het besef dat je eigenlijk heel weinig nodig hebt om gelukkig te zijn en een boost te geven aan je gezondheid.

Wabke qigong online

Praktische info

Door wie?
Deze lessen worden verzorgd door Wabke

Waar en wanneer?

Dinsdagavond van 20.00 – 21.00 uur,
Op 6, 13, 20, 27 april en 4, 11, 18, 25 mei 2021

Via ZOOM.

Kosten

Voor deze serie van 8 online lessen + de opnames van deze lessen, vragen we een bijdrage van €45