Qigong weekendretraite ‘Thuiskomen bij jezelf’

In het dagelijks leven hebben we het vaak druk en als we even niets te doen hebben, vullen we dat snel op met televisie, social media, lezen etc. Het is lastig om ruimte te maken om echt tot rust te komen en weer volledig op te laden. De Qigong Weekendretraite biedt je de gelegenheid om te ontspannen, de energie weer vrij te laten stromen en zodoende weer thuis te komen bij jezelf.

Wanneer we thuis zijn in onszelf, voelen we ons vrij en weten we wat klopt en juist is voor ons. We ervaren lichtheid, inspiratie en tevredenheid. Dan voelen we het vertrouwen en de liefde voor onszelf en accepteren en respecteren we onszelf. Daarmee laten we de ruimte aan anderen om dat ook te doen. Dan vloeit het leven vrij door je heen.

In Qigong wordt gezondheid omschreven als het vrij stromen van Qi door heel ons lichaam, heel ons wezen. Wanneer we ons lichaam en onze geest ontspannen, dan stroomt Qi vrij!

Om een vrije Qi flow in het lichaam en geest te verbeteren maken we in deze retraite met name gebruik van oefeningen zoals teacher Ning deze heeft gedeeld. Ze zijn geïnspireerd op de Traditionele Chinese geneeswijze en herstellen onze energiebalans van binnenuit.

Programma

We ontmoeten elkaar vrijdagavond bij een heerlijk biologisch-vegetarisch 2-gangen diner. We leren elkaar al wat beter kennen onder het genot van deze gezonde maaltijd. Na afloop van het diner, rond 20.00 uur, komen we samen om samen het Qi veld op te bouwen en onze gezamenlijke en individuele intenties neer te zetten voor de retraite.

Op zaterdag en zondag beginnen we om 10.00 uur met een programma waarin we onder meer gebruik maken van de volgende oefeningen:

# Sound- en Self-Healing voor je hart: brengt je denkgeest tot rust en brengt je in contact met je helder weten, je eigen wijsheid. Hiermee ontwikkelt het zesde zintuig dat juist door je dagelijks denken, dat sterk geconditioneerd is, overstemd wordt. Je voelt je vredig en kalm.
Op fysiek niveau versterkt de oefening de natuurlijke functie van het hart, de bloedvaten en de hartmeridianen en verbetert het de functie van de dunne darm en de nieren. Het geeft verlichting bij kwalen die hieraan gerelateerd zijn.

# Oefeningen voor de longen geven een sterke impuls aan de Qi stroom naar beneden in het lichaam. Energetisch ligt hier de start van de Qi flow; door middel van de adem nemen we immers Qi op. Bij veel mensen zijn de longen wat verkrampt en deze oefening maakt weer ruimte in je longen waardoor zij vrij kunnen functioneren. Opgedane energie kan vrij door het lichaam stromen. Op fysiek niveau versterkt deze oefeningen de functie van de longen en de dikke darm. Het geeft verlichting aan klachten die hieraan gerelateerd zijn.

# Massage navel versterkt je interne levensenergie en heeft een positieve uitwerking op het functioneren van je maag en pancreas – twee organen die in de Traditionele Chinese Geneeswijze een sleutelelement vormen voor de energiestroom naar beneden en omhoog.

# Tiger Foot Walk: een krachtige, meer dynamische oefening die de energie naar beneden stuwt en een krachtige impuls geeft aan de natuurlijke functie van de nieren en de lever.

Tussen de oefeningen door doen we regelmatig wat korte oefeningen met meer beweging zodat de naar binnen gerichte aandacht (energie) doorstroomt in het hele lichaam.

Samen gaan we de ervaring in en creëren we een Qiveld waardoor je beoefening versterkt en verdiept. Stel je ook open voor onverwachte positieve effecten van je oefening: door ontspanning en een vrije Qi stroom kunnen je positieve effecten hebben die je niet direct verwacht had.

Afhankelijk van wat zich aandient in het moment, kan het programma onderhevig zijn aan kleine veranderingen, toevoegingen of juist weglatingen.

Voor wie?

Iedereen kan meedoen met deze retraite, ook als je nog niet bekend met de oefeningen. Houd er rekening mee dat de nadruk in het programma ligt op meer meditatieve oefeningen met rustige bewegingen.

Door wie?

Het programma wordt verzorgd door Qi Friends, waarbij Mathilde en Wabke elkaar afwisselen in het begeleiden van de oefeningen en van de ontdekkingstocht hoe we onze Qigong mindset versterken en vrijheid en balans ervaren in onze fysieke, mentale en emotionele werkelijkheid.

qi Friends qigong home

Qigong Weekendretraite – praktische informatie

Data:

Aankomst vrijdag 29 juli tussen 16.00 en 17.30 uur
Vertrek zondag 31 juli rond 16.00/16.30 uur

Er bestaat de mogelijkheid om als daggast mee te doen met het programma.

Locatie:

Conferentiecentrum Samaya te Werkhoven (provincie Utrecht)

We bevinden ons in een kloosterhotel in het het midden van het land. Het is rustig gelegen en kent een grote tuin waar het goed toeven is. Bij onze zaal hebben we een eigen buitenruimte, zodat we bij goed weer (en daar gaan we vanuit) een deel van het programma buiten kunnen doen. Zo ervaren we heel direct de verbinding met de energie van de natuur, de bomen en de blauwe lucht.

Je verblijf is op een 1- of 2-persoonskamer. Alle kamers hebben een eigen badkamer met wastafel, douche en toilet.

De maaltijden zijn biologisch-vegetarisch en werkelijk weldadige voeding voor al onze zintuigen en ons lichaam. Mocht je vanwege medische redenen dieetrestricties hebben, dan kunnen we de mogelijkheden overleggen.

Wanneer je met het Openbaar Vervoer komt, kunnen we je ophalen op station Bunnik.

Daggast

Wanneer je geen gebruik wilt maken van de mogelijkheid om te overnachten, ben je van harte welkom om één of twee dagen bij het dagprogramma aan te sluiten. Het dagprogramma is op zaterdag van 10.00 – 17.00 uur en op zondag van 10.00 – 16.00 uur. Je verblijf is dan inclusief een heerlijke lunch. Als je slechts één dag komt, is dit alleen mogelijk op zaterdag.

Financiën

Volledige programma met verblijf op 1-persoonskamer: 425 euro

Volledig programma met verblijf op 2-persoonskamer: 365 euro

Dit is inclusief:

  • twee overnachtingen,
  • 6 biologisch-vegetarische maaltijdn (2x diner, 2x lunch, 2x ontbijt)
  • onbeperkt koffie, thee, water
  • programma

Daggast: 110 euro per dag

Dit is inclusief:

  • dagprogramma
  • 1 biologisch-vegetarische lunch