Qigong weekendretraite ‘Vertrouwen in Leven’

Wanneer we vertrouwen in het leven, zijn we meer ontspannen en stroomt onze Qi vrij door het hele lichaam. We ervaren een balans en welzijn die onafhankelijk is van de omstandigheden. De vraag is hoe we in dat vertrouwen stappen en blijven?
Het vertrouwen waar we hierover spreken gaat verder dan zelfvertrouwen. Het gaat om het steeds meer herkennen dat het leven voor zichzelf zorgt en daarin dus ook voor jou. Ter illustratie; als je een nieuwe baan hebt gevonden, kun je denken dat jij die baan hebt gevonden, of je kunt je afvragen of het leven die baan op jouw pad heeft gebracht?
Vanuit deze herkenning ga je steeds meer ervaren dat het leven door je heen stroomt en dat hoe minder je ‘er tussen zit’, hoe makkelijker het gaat.
In deze weekendretraite maken we gebruik van diverse Qigong oefeningen die helpen om dat vertrouwen te vergroten. We werken met oefeningen die helpen onze emotionele programma’s te transformeren, de Qi vrij te laten stromen en onder andere ook de energie van de nieren te versterken. Wanneer de nierenergie sterk is, helpt ook dat weer meer te vertrouwen. Alle oefeningen helpen je te gronden en om uit je hoofd en in je lijf te komen, want via je lichaam ervaar je het leven en het universum.

Programma

We ontmoeten elkaar vrijdagavond bij een heerlijk biologisch-vegetarisch 2-gangen diner. We leren elkaar al wat beter kennen onder het genot van deze gezonde maaltijd. Na afloop van het diner, rond 20.00 uur, komen we samen om samen het Qi veld op te bouwen en onze gezamenlijke en individuele intenties neer te zetten voor de retraite.

Op zaterdag en zondag beginnen we om 10.00 uur met een programma waarin we onder meer gebruik maken van de volgende oefeningen:

# Gua Sha: het open strijken van de meridianen. Dit is een heel zachte methode waarbij je jouw meridianen open strijkt. Wanneer de meridiaan Qi vrij stroomt in je lichaam, geeft dit een goede en gezonde basis voor al je organen, weefsels en functies van je lichaam. Wanneer je lichaam prettig aanvoelt, is het makkelijker erin aan te komen. Tijdens de retraite hebben we voor ieder ‘oefen-gua-sha’ stenen en voor wie wil is het mogelijk er zelf eentje aan te schaffen.

# Programmed Nature: Ieder van ons heeft wel emotionele gewoonteprogramma’s (een hobby zoals teacher Ning het noemt) die ervoor zorgen dat je afgescheiden voelt en de verbinding verliest. Wanneer we deze programma’s transformeren, ontstaat harmonie in al onze relaties – de relatie met onszelf, de ander, de wereld  en het leven zelf. Meer hierover in deze blog. Tijdens de retraite onderzoeken we onze programmed nature en hoe we deze kunnen transformeren.

# Tiger Foot Steps: een krachtige, meer dynamische oefening die de energie naar beneden stuwt en een krachtige impuls geeft aan de natuurlijke functie van de nieren en de lever.

Er komen nog andere oefeningen bij, maar welke dat zijn laten we nog even in het midden. Alles wat we doen is gericht op het versterken van ons vertrouwen in onszelf, de ander en het leven zelf. Samen gaan we de ervaring in en creëren we een Qiveld waardoor je beoefening versterkt en verdiept. Stel je ook open voor onverwachte positieve effecten van je oefening: door ontspanning en een vrije Qi stroom kunnen je positieve effecten hebben die je niet direct verwacht had.

Voor wie?

Iedereen kan meedoen met deze retraite, ook als je nog niet bekend met de oefeningen. Houd er rekening mee dat de nadruk in het programma ligt op meer meditatieve oefeningen met rustige bewegingen.

Door wie?

Het programma wordt verzorgd door Qi Friends, waarbij Mathilde en Wabke elkaar afwisselen in het begeleiden van de oefeningen en van de ontdekkingstocht hoe we onze Qigong mindset versterken en vrijheid en balans ervaren in onze fysieke, mentale en emotionele werkelijkheid.

qi Friends qigong home

Qigong Weekendretraite – praktische informatie

Data:

Aankomst vrijdag 28 juli tussen 16.00 en 17.30 uur
Vertrek zondag 30 juli rond 16.00/16.30 uur

Er bestaat de mogelijkheid om als daggast mee te doen met het programma.

Locatie:

Conferentiecentrum Samaya te Werkhoven (provincie Utrecht)

We bevinden ons in een kloosterhotel in het het midden van het land. Het is rustig gelegen en kent een grote tuin waar het goed toeven is. Bij onze zaal hebben we een eigen buitenruimte, zodat we bij goed weer (en daar gaan we vanuit) een deel van het programma buiten kunnen doen. Zo ervaren we heel direct de verbinding met de energie van de natuur, de bomen en de blauwe lucht.

Je verblijf is op een 1- of 2-persoonskamer. Alle kamers hebben een eigen badkamer met wastafel, douche en toilet.

De maaltijden zijn biologisch-vegetarisch en werkelijk weldadige voeding voor al onze zintuigen en ons lichaam. Mocht je vanwege medische redenen dieetrestricties hebben, dan kunnen we de mogelijkheden overleggen.

Wanneer je met het Openbaar Vervoer komt, kunnen we je ophalen op station Bunnik.

Daggast

Wanneer je geen gebruik wilt maken van de mogelijkheid om te overnachten, ben je van harte welkom om één of twee dagen bij het dagprogramma aan te sluiten. Het dagprogramma is op zaterdag van 10.00 – 17.00 uur en op zondag van 10.00 – 16.00 uur. Je verblijf is dan inclusief een heerlijke lunch. Als je slechts één dag komt, is dit alleen mogelijk op zaterdag.

Financiën

Volledige programma met verblijf op 1-persoonskamer: 475 euro

Volledig programma met verblijf op 2-persoonskamer: 410 euro

Dit is inclusief:

  • twee overnachtingen,
  • 6 biologisch-vegetarische maaltijdn (2x diner, 2x lunch, 2x ontbijt)
  • onbeperkt koffie, thee, water
  • programma

Daggast: 125 euro per dag

Dit is inclusief:

  • dagprogramma van 10.00 – 17.00 uur
  • 1 biologisch-vegetarische lunch