In contact met je eigen wijsheid

In deze lessenserie richten we ons op onze verbinding met onze eigen wijsheid en het stimuleren van een natuurlijke Qi flow in het lichaam. Welke kwaliteit wil je leven en waar word je blij van?

Al van jongs af aan worden we gevormd en geleid door onze ouders, school en cultuur ten einde ons te ‘gedragen’ naar hun normen, hun waarheid en hun behoeften. Echter een ieder heeft een eigen wijsheid waardoor je weet wat goed voor jou is en je weet hoe in harmonie kunt leven met de wereld om je heen.

Omdat we niet altijd naar onze eigen wijsheid handelen en er misschien niet mee in contact zijn, kunnen onze lichaam en geest zich minder goed ontspannen. We komen in een kramp en leven steeds meer vanuit controle, zowel vanuit onszelf als van buitenaf.

Ik ben ervan overtuigd dat ieder van ons een eigen wijsheid heeft. Dat ons lichaam volmaakt zijn functie kan vervullen en er ook alles aan doet om steeds naar de optimale balans te bewegen. Wanneer onze geest helder is, zijn we in nauw contact met onze eigen wijsheid – True Self/Higher Self/Yiyuanti. Dit bereiken we wanneer we onze dagelijkse denkgeest – the small self – tot rust brengen.

Wanneer we in contact zijn en handelen naar onze eigen wijsheid voelen we ons vrij en weten we wat klopt voor ons. We voelen dan lichtheid, inspiratie en tevredenheid. Dan voelen we de liefde voor onszelf en accepteren en respecteren we onszelf. Daarmee laten we de ruimte aan anderen om dat ook te doen. Dan vloeit het leven vrij door je heen.

In Qigong wordt gezondheid omschreven als het vrij stromen van Qi door heel ons lichaam, heel ons wezen. Kunnen we ons lichaam en onze geest ontspannen, dan stroomt Qi vrij!

Om een vrije Qi flow in het lichaam en geest te verbeteren maken we gebruik van de volgende oefeningen die ik geleerd heb van Teacher Ning. Ze zijn geïnspireerd op de Traditionele Chinese geneeswijze en ‘vertaald’ in Qigong oefeningen:

# Stimuleren van de natuurlijke Qi stroom tussen vijf belangrijke organen – longen, hart, galblaas, maag, nieren milt en pancreas. De mate van vrije Qi stroom tussen deze organen zijn bepalend voor je gezondheidstoestand. Je leert een oefening om deze natuurlijke Qi stroom te stimuleren. Voor veel mensen is het nodig om met name de Qi stroom naar beneden in het lichaam te stimuleren. Dit kan bij veel klachten al voor verlichting zorgen.

# Een tweede stap in het verbeteren van de Qi stroom in het lichaam is meer gedetailleerd werken op een van de vijf belangrijkste organen, die op hun beurt weer in verbinding staan met alle delen van het lichaam. We zullen ons in deze lessenserie richten op sound- en self healing oefeningen voor hart, longen en nieren. We zullen de functie van deze organen versterken, zowel op fysiek als energetisch niveau. Door middel van een sound – een herhalende klank – brengen het betreffende orgaan in trilling waardoor het kan ontspannen. Vervolgens zullen we met de self healing oefening het orgaan versterken door onbehulpzame energie los te laten of juist met pure energie aan te vullen.

Deze oefeningen hebben het volgende oogmerk:

# Oefeningen voor het hart brengen je denkgeest tot rust en brengen je in contact met je helder weten, je eigen wijsheid. Hiermee ontwikkelt het zesde zintuig dat juist door je dagelijks denken, dat sterk geconditioneerd is, overstemd wordt. Je voelt je vredig en kalm.
Op fysiek niveau versterkt de oefening de natuurlijke functie van het hart, de bloedvaten en de hartmeridianen en verbetert het de functie van de dunne darm en de nieren. Het geeft verlichting bij kwalen die hieraan gerelateerd zijn.

# Oefeningen voor de longen geven een sterke impuls aan de Qi stroom naar beneden in het lichaam. Energetisch ligt hier de start van de Qi flow; door middel van de adem nemen we immers Qi op. Bij veel mensen zijn de longen wat verkrampt en deze oefening maakt weer ruimte in je longen waardoor zij vrij kunnen functioneren. Opgedane energie kan vrij door het lichaam stromen.
Op fysiek niveau versterkt deze oefeningen de functie van de longen en de dikke darm. Het geeft verlichting aan klachten die hieraan gerelateerd zijn.

# Oefeningen voor de nieren versterken de functie van de nieren die de ‘accu’ van ons lichaam is voor de opslag van onze energie. Ook deze oefening brengt helderheid in de geest en een kalm welzijn. De nieren zijn gerelateerd aan onze botten en tanden en ons gehoor. Het geeft verlichting aan kwalen op dit gebied.

# Tiger Steps: een krachtige, meer dynamische oefening die de energie naar beneden stuwt en een krachtige impuls geeft aan de natuurlijke functie van de nieren en de lever.

Iedereen kan meedoen met deze lessenserie, ook als je nog niet zo bekend met de oefeningen. De oefeningen zijn voor ongeveer twee derde meer meditatief, met rustige bewegingen en het sound onderdeel, en voor één derde dynamisch.

Samen gaan we de ervaring in en creëren we een Qiveld waardoor je oefening versterkt. Stel je ook open voor onverwachte positieve effecten van je oefening: door ontspanning en een vrije Qi stroom kunnen je positieve effecten hebben die je niet direct verwacht had. Ik kijk ernaar uit je te ontmoeten, ;-).

Praktische info

Zaalles op zaterdagochtend 10.00 – 11.15 uur

Door wie?

Deze serie van 8 lessen worden gegeven door Mathilde.

Lesdata: 15 – 22 – 29 januari, 5 – 12 – 19 – 26 februari, 5 maart 2022

Locatie: In De Bonenrank, Koningin Emmakade 133, Den Haag

Kosten: 84 euro

Dit is inclusief de opnames van 3 lessen over hart, longen en nieren die Teacher Ning hierover gegeven heeft.

Inschrijven

Je kunt je direct inschrijven in onze winkel.