love yourself

Love yourself

Afgelopen weekend mochten we bij Qi Friends genieten van de lessen van teacher Ning Bartel. Een Chinese leraar die opgeleid is in het Medicineless Hospital van dr Pang Ming en Zhineng Qigong combineert met meer traditionele vormen van Qigong. Vier dagen waarin alle deelnemers nieuwe inzichten op deden en we veel samen oefenden in een krachtig en liefdevol Qi Veld.

Behalve de informatie die teacher Ning deelde over hoe de Qi stroomt wanneer we gezond zijn en die stroom te herstellen, was de belangrijkste boodschap misschien wel deze:

LOVE YOURSELF!

Zo eenvoudig en toch….hoe doe je dat?

Ning gaf aan dat ‘to love yourself’ betekent dat je jezelf volledig accepteert. Inclusief de mooie dingen en inclusief de dingen van jezelf die je misschien wat minder leuk of mooi vindt. Dus ook dat als je met ziekte of lichamelijke klachten te maken hebt, je ook dat omhelst en lief hebt. Hoe lastig ook.

Waar jij aandacht aan geeft, dat groeit. Zolang jij jouw aandacht gevangen laat zijn in ziekte, klachten en gebreken, is het verdomd lastig om gezond te worden. En dat geldt zowel voor lichamelijke als emotionele en mentale disbalans.

Vandaar dat we huiswerk hebben gekregen:

Om iedere ochtend en iedere avond na te gaan welke mooie dingen er in je leven zijn. Dat als je niet meer kunt lopen, je wel nog heerlijk gegeten hebt, of genoten hebt van het gezelschap van lieve vrienden of familie. Dat je iemand kon helpen in de supermarkt, of jij vriendelijk geholpen werd. Dat je een prachtige wolkenlucht ziet, of het vallen van de bladeren. En soms is het ook een herinnering aan vroeger en de rijkdom van die herinnering nu. Het maakt niet uit wat het is, just count your blessings!