Kleine kinderen hebben het nog…

Het was einde van de middag en ik dacht ik loop nog even met Mila, mijn kleindochter van 2 ½ jaar waar ik op pas, naar de speeltuin, niet ver van ons huis. Ze had lekker geschommeld, de glijbaan was ook fijn en ze had ook de andere kindjes in zich zitten opnemen zoals kleine kinderen dat doen.

Het werd tijd om naar huis te gaan en we liepen naar de uitgang. En daar wilde zij niet verder. Ze bleef wat dralen. En ik zei ‘Kom, we gaan lekker naar huis. Dan ga ik koken en komen ook papa en mama strakjes mee eten’. Maar er kwam geen beweging in Mila. Ze zei: ‘Ik ben moe’ en bleef hangen rond het hek van de uitgang. Dus loop ik alvast een stukje verder in de hoop dat ze mee komt. Maar geen beweging bij Mila: ‘Ik ben moe’.

Na enige tijd kon ik haar verleiden om naar een bankje verderop te lopen, waardoor wij al wat meer richting huis waren. Daar hebben we trams zitten kijken. Toen het weer tijd was om verder te gaan maakte ik aanstalten. Maar weer kwam Mila niet in beweging: ‘Ik ben moe’.…..

Mijn geduld raakte wel een beetje op. En dat gebeurt zelden. Maar om haar naar huis te dragen ging mij echt te ver. Dat is inmiddels een aardig vrachtje als je 2 ½ jaar bent. En ik vond eigenlijk dat ze toch echt zelf moest lopen. Maar Mila hield voet bij stuk. Ze voelde zich moe en wilde niet meer lopen. Moest inmiddels ook wel huilen van de druk die ze van mij uit wel voelde. Maar het bleef ‘Ik ben moe’. Uiteindelijk heb ik haar toch opgetild en naar huis gedragen. Voor haar was alles toen goed. Maar ik mopperde wel een beetje. Gelukkig heb ik veel krediet bij haar, ;-).

Later bedacht ik mij dat zij mij wel wat geleerd heeft. Namelijk dat je niet te makkelijk over je grenzen moet gaan. Als iets (echt) niet goed voelt mag je dat volgen en aangeven. Hoe vaak gaan wij zelf niet over onze grenzen of doen wij dingen die we eigenlijk helemaal niet willen doen. We sluiten ons dan af van onze interne signalen of we krijgen die signalen helemaal niet meer door omdat we zo gericht zijn op wat er van ons verwacht wordt. Zo worden we opgevoed door onze ouders en gevormd om te passen in de maatschappij.

Eigenlijk zijn kleine kinderen een prachtige voorbeeld over hoe in flow te zijn – in natuurlijke afstemming met zichzelf. Daar kunnen we nog veel van leren.

Dankjewel, Mila, 😉