Kijken met de ogen van Liefde

Enige tijd geleden schreef ik het blog ‘Het Fundament van Welzijn’, waarin ik vertelde over de ‘programmed nature’;  de beoefening van Qigong op het niveau van de organen en hun bijbehorende emotie-patronen. In dit blog wil ik ingaan op een nog dieper gelegen fundament van welzijn; de onvoorwaardelijke liefde voor jezelf. 

De onvoorwaardelijke liefde voor jezelf, ofwel de vriendelijke zachtheid die je kunt voelen voor jouw aardigheden en eigenaardigheden, eigenlijk voor alles wat er in jou leeft, door jou leeft. Het is een open bewustzijn waarin je dit ervaart en ‘ziet’. Bewustzijn op zich heeft geen oordeel en is onvoorwaardelijk: het is in essentie Liefde. Het zijn je gedachten die oordelen en indelen in goed en fout. Het zijn je gedachten van de mind die jou afwijzen of accepteren. Je open bewustzijn daarvan heeft zijn zetel in het hart. Het neemt waar met de ogen van Liefde.

Ik had onlangs zo’n diepe ervaring daarvan, in de bioscoop nota bene! Ik was in de bioscoop voor de film Avatar 2. Voor mij de eerste ervaring met een 3D-film. Ik ga dan ook maar weinig naar de film, ;-). Daar zat ik dan in mijn stoel en de 3D-sensatie trok mij dieper in de beleving van de film. Ik dacht: dit lijkt het ‘werkelijke’  leven wel met alle mensen en situaties die aan mij voorbij trekken, alle gedachten die maar voortrollen in mijn geest, en situaties die zich aan mij voordoen. Ik kan dit gewoon allemaal waarnemen – er bewust van zijn – met als het ware wat meer afstand. Dat bewustzijn voelt heel zacht en open: ik kijk met de ogen van Liefde, met een zachte glimlach, zonder oordeel.

Dit kijken met de ogen van onvoorwaardelijke Liefde is altijd in jou aanwezig en heeft een sterk helende uitwerking. Ik merk dat zelf ook als ik mij weer eens heel druk maak over een situatie. Als ik het op tijd ‘zie’, kan ik met zachtheid glimlachen naar mijzelf en kijk ik met de ogen van Liefde en ga ik het gedachtenspoor niet verder in. Vaak genoeg zit ik toch al in de emotionele rit en ook dan kijk ik met de ogen van Liefde en glimlach ik. En dan gebeurt het natuurlijk ook dat ik helemaal in de emotie zit! Alle bewustzijn weg: ik ben er helemaal mee samengevallen, ;-). En dan die zachtheid weer: geeft niks, mag best, laat het maar even…..

Laat al jouw ups en downs oplossen door ernaar te kijken met de ogen van Liefde…..;-)

Bewustzijn van emoties en daarmee omgaan is een fundamentele Qigong-oefening. Teacher Ning geeft ook hierover les ….