Gewoon Zijn

Gewoon Zijn

…. en houd je een zachte aandacht bij jezelf. Je zit rustig en je laat het leven door je heen stromen. Helder neem je waar wat je in jezelf en om je heen ervaart. Controle is niet nodig. Alleen je volle aandacht voor/bij dit moment, hier en nu. Je bent met jezelf. Jij en jezelf, 😉.  Zijn er twee dan? Datgene wat waarneemt en mijzelf? Goeie vraag!

Onlangs ben ik begonnen met de oefening ‘Massage navel’. Een eenvoudige, toch heel krachtige, Qigong oefening die ik aangereikt kreeg van Teacher Ning. Veel Chinese teachers doen deze oefening dagelijks, al dan niet naast hun andere Qigong oefeningen. Het is een oefening die onder andere jouw interne energie doet toenemen, je benen sterker maakt, je geheugen verbetert en je zesde zintuig activeert. Bovendien versterkt het de effecten van je andere Qigong oefeningen. Daarom zijn er ook Qigong tradities die van hun studenten het eerste jaar vragen alleen deze oefening voor vele uren per dag te beoefenen. Dan zullen zij snelle vooruitgang boeken bij wat zij verder leren.

Bij ‘Massage navel’ leg je je handen op je navel. Vrouwen rechter hand eerst, mannen links. Je maakt een kleine cirkelende beweging met je handen, waarbij je handen niet van hun plaats komen. Je oefent geen druk uit, er is alleen een lichte aanraking van je handen op je navel. Je cirkelt links naar beneden en rechts omhoog. En verder houd je een lichte aandacht bij je navel, je concentreert je niet teveel. En zo zit je met jezelf. Of lig je met jezelf. Of sta je met jezelf. Net wat je fijn vindt. Voor een half uur of langer. Ontspan en geniet van je oefening…..

Bij deze oefening maakt je gebruik van de navel als toegangspoort van energie. Als baby in de baarmoeder kreeg je via de navelstreng voeding van je moeder. Hoewel de navelstreng er niet meer is, is het Qiveld van deze voedingspoort er nog wel. Op energetisch niveau kunnen we daar gebruik van maken door ons daarop te richten met de bedoeling om onze energie op te laden. Qi follows the mind….

Voor mij is ‘Massage navel’ het een fijne oefening. Mijn lichaam ontspant en mijn dagelijkse denkgeest komt tot rust. En dan kan Qi vrij vloeien en kan ik het leven beter door mij heen laten komen. Het leven heeft een eigen intelligentie en mijn zelf herstellend vermogen ook. Bovendien heb ik, en jij ook, een innerlijke weten waar ik meer in contact mee wil zijn. Laat ik wat uit de weg stappen en daar steeds meer de ruimte aan geven.

 

Wil je meer weten over deze methode? Ze komt aan bod in de lessen van teacher Ning eind juni 2022 èn we gaan er gebruik van maken in de Qigong weekendretraite eind juli 2022.