Hoe je gebruik maakt van de kracht van intentie

Bij Qi Friends starten we onze lessen met het opbouwen van het Qi veld. Hiermee zet je als het ware de energie klaar voor dat wat je gaat doen. Omdat energie an sich een neutraal gegeven is, geef je richting aan die energie met je intentie. Voor een les is dat bijvoorbeeld dat de les prettig is en je daarna meer ontspannen voelt. Voor healing is dat de gezondheid versterkt. En zo heb je eigenlijk voor ieder project en iedere actie een intentie. Zoals master Liu zegt ‘Wij leven in onze intentie’. Maar wat is een intentie eigenlijk en hoe kun je de kracht van intentie inzetten voor groter welzijn?

“Intentie verschilt van een droom, wens, doel en hoop”, zo zegt master Liu. Bij een droom, wens, doel en hoop bouw je van tevoren in dat het mogelijk is dat het geen werkelijkheid wordt. Zo droom je misschien wel eens van het winnen van de loterij, maar heb je daar geen lot voor gekocht. Of, als je dat lot wel koopt, ga je er alsnog vanuit dat je zeer waarschijnlijk geen hoofdprijs wint.

Intentie is krachtiger dan een droom hoop of wens

Alles wat zich manifesteert in je leven is een uiting van jouw intentie. Hier haal ik opnieuw master Liu aan die zegt: “Wij leven in onze intentie”. Intentie is krachtiger dan een droom of wens en kun je beschouwen als je diepste drijfveer. Meestal ben je hier niet bewust van. Door te kijken naar hoe je leven nu is, kun je ontdekken wat die onbewuste (of halfbewuste) intentie is.  In Qigong leren we bewust gebruik te maken van de kracht van intentie, zodat je bewuster vorm kunt geven aan jouw leven, zowel fysiek als mentaal, emotioneel, in je relaties, je werk et cetera.

Verhaal van de kracht van intentie van een vrouw met Parkinsons

Ruim zeven jaar geleden nam ik deel aan een Qigong healingretraite in Duitsland. Eén van de deelneemsters was een vrouw met Parkinsons. Ze bewoog erg stram, zat in elkaar gedoken op een stoel en haar man was continu alert om haar bij te staan. Een collega van me vertelde dat deze vrouw een jaar eerder voor het eerst mee had gedaan aan een dergelijke retraite en toen kon ze vrijwel niets anders dan in foetus houding zitten. Voor alle handelingen was ze afhankelijk van anderen. Nu, na een jaar, was er dus al grote vooruitgang.

Een jaar later ontmoette ik deze vrouw en haar echtgenoot opnieuw bij een healingretraite in Duitsland. De vrouw liep een stuk rechter op. Ze was nog wel stram, maar veel minder dan een jaar geleden. Aan het eind van de retraite gebeurde er een wonder. Master Liu gaf samen met het team van Qi therapeuten individuele healing aan iedere deelnemer. Ook deze vrouw ontving healing en toen ze weer opstond spoordde Liu haar aan om te rennen. Dat had ze zeker al 10 jaar niet meer kunnen doen, dus ze twijfelde, maar Liu bleef aandringen en ze begon te bewegen en rende rondjes door de zaal! Ze had zichzelf en haar ziekte overwonnen!

Later zag ik op Facebook foto’s van haar in China, helemaal rechtop staand, niet meer de ineengedoken vorm van een Parkinsons patiënt.

Dit verhaal heb ik in mijn lessen regelmatig aangehaald als voorbeeld van hoe Zhineng Qigong healing kan brengen en tot gezondheid kan leiden. Toen ik in 2023 de organisatrice van deze retraites weer ontmoette, vroeg ik naar hoe het met deze vrouw gesteld is?

“Ze is weer terug bij af. Ze had een heel sterke drijfveer om naar China te gaan. Toen die intentie eenmaal succesvol was, heeft ze blijkbaar geen nieuwe drijfveer kunnen vinden. Sterker nog, ze heeft alles afgezworen, beoefent geen Qigong meer, Ik heb haar man gesproken en hij heeft haar nog op andere gedachten proberen te brengen, maar ze kiest ervoor niet meer te investeren in haar gezondheid.”

Toen ik dit hoorde sprongen de tranen me zowat in de ogen en ik dacht dit laatste deel van het verhaal maar niet te delen. Toch doe ik dat nu heel bewust, want het geeft prachtig weer hoe krachtig intentie werkt. Haar sterke intentie, bracht haar waar ze wilde zijn. En alhoewel ik waarschijnlijk nooit zal begrijpen waarom, heeft ze nu de onbewuste intentie van ziekte weer omarmd.

Het verschil tussen een onbewuste en bewuste intentie

Als ‘we leven in onze intentie’, kun je concluderen dat alles wat je doet een uiting is van je intentie. Dit geldt zowel voor het drinken van een glas water, een bezoekje aan je ouders, het uitvoeren van je werk, of het uitlaten van de hond. Wat je ook doet, alles is het resultaat van een intentie. Vaak zijn onze intenties onbewust.

Voorbeelden om het verschil tussen onbewuste en bewuste intentie te verhelderen

  • Als je dorst hebt, ontstaat de intentie om water te drinken. Je gaat op zoek naar water, vindt het en drinkt. Dit is de uiting van een natuurlijke en onderbewuste intentie; het lichaam geeft iets aan en je handelingen stem je daarop af. Stel nu dat je dorst heb, maar weet dat je het komende uur geen water tegen komt, dan geef je jouw lichaam een bewuste intentie dat het nog even moet wachten. Wanneer je een uur later alsnog water kunt drinken, krijg je alsnog het resultaat.
  • Als je in de bus zit en je voelt dat je naar het toilet moet, is dat een natuurlijke intentie. Echter, omdat je in de bus zit, kun je er niet direct vorm aan geven en geef je de bewuste intentie om het nog even op te houden. Zodra er dan wel de gelegenheid is om naar het toilet te gaan, doe je dat en werkt je intentie succesvol uit.
  • Als je fitter wilt worden, ga je op zoek naar een sportschool, koop je hardloopschoenen, of ga je anderszins op zoek naar methoden om fitter te worden. Als dit fitter worden een droom of wens is, kan het zijn dat je er wel mee begint, maar ook weer afhaakt. Wanneer het fitter worden een bewuste intentie is, vind je iedere keer weer de motivatie om door te gaan.
  • Als je jouw gezondheid wilt verbeteren met Zhineng Qigong en dit werkelijk je intentie is, vind je de motivatie om niet één, niet twee, maar zeker drie uur per dag te oefenen.

Je intentie helder krijgen motiveert

Wanneer jij helder voor je ziet wat je intentie is, geeft dit een krachtige motivatie om die richting daadwerkelijk in te slaan. De vraag is dan hoe je jouw intentie helder krijgt? En hoe weet je of het niet eigenlijk een droom is of je hoopt het?

Als we bij de start van een healingretraite de vraag stellen ‘wat is je intentie?’, schrijven veel deelnemers op ‘volledig gezond zijn’. Wanneer je ziek bent lijkt het voor de hand te liggen dat dit je intentie is. Wanneer dit een werkelijke intentie is, zul je er volledig voor gaan. Dan heb je geen twijfel, zelfs al voel je je ellendig. Om voor jezelf helder te krijgen of het werkelijk een intentie is die je voldoende motivatie geeft om die richting te volgen, zijn er een aantal instrumenten die je kunt inzetten.

Jouw intentie helder krijgen in 3 stappen:

  1. Geeft de intentie die ik heb opgeschreven, een heartspark? Word ik er blij van?
  2. Zo ja, kun je vijftig redenen verzinnen waarom je deze intentie realiteit wilt laten worden? Pak een vel papier, schrijf bovenaan jouw intentie en ga alle redenen opschrijven bv waarom je gezond wilt worden. Hoe ziet dat eruit? Wat kun je dan weer dat je nu niet kunt? Wat ga je doen? Welke waarde heeft jouw gezondheid – voor jezelf, de ander, de wereld?
  3. Nu je 50 redenen hebt opgeschreven is het niet moeilijk meer om je voor te stellen hoe je leven eruit ziet wanneer jouw intentie succesvol uitwerkt. Stap in jouw intentie! Proef, voel, ruik, ervaar hoe het is wanneer jouw intentie zich manifesteert.

Nu jouw intentie helder is, kun je er vorm aan geven. Iedere dag opnieuw en bij iedere keuze die je maakt, neem je mee wat en of je acties bijdragen aan de succesvolle uitwerking van jouw intentie.

Veel plezier gewenst met jouw intentie!

De kracht van intentie gebruiken we onder meer bij:

> het opbouwen van het Qi Veld (blog)

> en eigenlijk in al onze lessen

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *