De Kracht van Adem

Adem vredigheid voor het hoogste goed van de hele wereld

Behalve door de Qigong masters, laat ik mij graag inspireren door teachers uit diverse stromingen. Momenteel volg ik regelmatig meditaties van Henk Fransen. Zijn oefeningen komen terug in mijn lessen. Eén aspect hiervan gaat over de kracht van adem.

Alhoewel we in Zhineng Qigong nauwelijks met de adem werken – en het devies is om de adem gewoon rustig te laten zijn – is ‘adem’ één van de vertalingen van het woord ‘Qi’. Adem is een krachtig instrument en kan je in rust en vertrouwen brengen. Ik neem je graag mee in een oefening, dus ga rustig zitten en…

Breng je aandacht eens naar je ademhaling. Voel je ademhaling….. in….. en uit….. in….. en uit….. Wacht, totdat er vanzelf een moment komt dat je inademt….. en dat je vanzelf weer uitademt. Volg alleen, het leven stroomt vanzelf naar binnen. Laat je meevoeren op je adem. Je neemt de pure levensenergie – Qi – op vanuit de ruimte om je heen. Laat die naar binnenstromen en uitwerken op al je cellen, weefsels en organen….. zodat die kunnen regenereren. Adem in en uit….. ,ontspan. Laat deze pure levenskracht heel je wezen voeden. Laat het toe, laat het gebeuren. Vertrouw op de levensstroom. Laat het leven jou ademen. Geef je over en vertrouw op de intelligentie van Qi, de pure levenskracht vanuit de Bron.

De pure levenskracht – Qi – die heel de schepping mogelijk maak, is niet zo makkelijk te omschrijven. Zij heeft immers nog geen vorm. Onvoorwaardelijke liefde en diepe vredigheid komen in de buurt, bijvoorbeeld de liefde die je voelt voor een klein baby’tje dat in je armen gelegd wordt. Een zachte, welwillende aanwezigheid.

Adem deze liefdevolle vredigheid in…. en uit…..  Bij het inademen vul je jezelf en bij het uitademen kun je die liefdevolle vredigheid uitsturen naar de mensen van wie je houdt en de naar de wereld om je heen. Laat die vredigheid uitwerken voor het hoogste goed van jezelf, je dierbaren en de wereld om je heen of uitdagingen waar je voor staat. Mooier dan je je kunt voorstellen. Vertrouw op de intelligentie van deze pure levenskracht die voortkomt uit de Bron. Beperk de uitwerking niet met jouw gedachten over hoe die eruit moet zien. De vredige, liefdevolle levenskracht is van zichzelf vol potentie, heeft onbegrensde mogelijkheden en een eigen intelligentie. Laat deze levenskracht uitwerken voor het welzijn van alle mensen, van heel de wereld.

Voed jezelf èn de wereld om je heen.