Wil je verandering? Probeer een 100 dagen gong

Wil je verandering? Probeer een 100-dagen-gong

Verandering brengen in je gewoontepatronen. Het lijkt zo eenvoudig. Toch is de kans groot dat ook jij wel eens met een goed voornemen begonnen bent en het er toch weer bij hebt laten zitten. Het veranderen van een patroon vraagt om discipline, focus en doorzettingsvermogen, drie essentiële voorwaarden voor verandering, waar we gelukkig ook  kracht en plezier uit kunnen halen.

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat als je een nieuwe gewoonte wilt aanleren, je die langere tijd dagelijks dient te herhalen. Soms wordt gezegd dat je er met 21 dagen wel bent, maar uit recenter onderzoek blijkt dat het toch langer duurt. Het exacte aantal dagen verschilt per persoon en is mede afhankelijk van welke gewoonte je wilt oppakken.

Wat zijn de voordelen van een 100-dagen-gong?

In Qigong kijken we naar ‘wat gebeurt er in de energie?’. Dan blijkt dat wanneer je 100 dagen eenzelfde oefening herhaalt, de Qi of energie werkelijk verandert. Die energetische verandering werkt door in hoe je in je vel zit:

  • Je energie neemt toe en je voelt je vitaler.
  • Wanneer de energie vrij stroomt, heeft dat een positief effect op je fysieke, mentale en emotionele gezondheid.
  • Doordat je beter in je vel zit, merk je dat je beter gecentreerd bent in jezelf,
  • en je hebt minder moeite met uitdagende omstandigheden,
  • en daardoor meer geduld met jezelf en de ander

Alle Chinese Qigong masters stimuleren hun studenten om een 100-dagen gong te doen. Bovendien kun je de basisoefeningen nog veel langer dan dat blijven herhalen. Van zowel master Yuantong Liu als van master Liu Jianshe weten we dat ze zelfs na 30 jaar nog dagelijks de Lift Qi Up Pour Qi Down uitvoeren.

Tips voor een 100-dagen-gong

In de loop van 100 dagen zul je dagen hebben dat je super blij bent met je beoefening, en op andere dagen kan de twijfel toeslaan. Wees op die dagen geduldig met jezelf. Blijf gewoon rustig, doe je oefeningen en geef jezelf een schouderklopje dat je het toch weer gedaan hebt. Met deze tips maak jij je 100-dagen gong tot iets waar je iedere dag weer naar uitkijkt:

Wat is je intentie?

Heb helder voor ogen wat je intentie is voor je oefening: waarom wil je de oefening doen? Stel je voor hoe die nieuwe zijnstoestand eruit ziet en hoe die aanvoelt voor jezelf. Hoe voelt het als je lekkerder in je vel zit en de energie vrij stroomt? Wat doe je dan? Wat ruik je? Hoe beweeg je? Stel het je voor en als je wilt kun je er ook vorm aan geven, met een moodboard, een zin die je opschrijft en zichtbaar ophangt, een plaatje wat het voor jou weerspiegelt etc. Wees hierin creatief en vind dat wat bij jou het beste past.

Maak het haalbaar

Spreek met jezelf een dagelijkse oefening af die haalbaar is. Misschien begin je super enthousiast en verwacht je minstens een uur per dag te gaan oefenen. Wanneer je de gong voor jouw gezondheid doet, kunnen we je dat uur zeker aanraden. Tegelijkertijd is het goed in je eigen leven te kijken wat je redelijkerwijs kunt verwachten. Hoe ziet jouw dag er normaliter uit en hoe pas je jouw beoefening daar in? Spreek een minimum met jezelf af, waarvoor jij je ook iedere dag weer kunt feliciteren dat je het gedaan hebt. Iedere dag een klein schouderklopje voor jezelf werkt beter dan iedere dag tegen heug en meug aan de slag gaan om vervolgens al na drie dagen af te haken.

Maak je vooruitgang zichtbaar

Als je wilt kun je een klein logboekje bijhouden waarin je jouw ervaring van de dag opschrijft. Je kunt hier creatief in zijn en bijvoorbeeld een eigen gemaakt notitieblokje met 100 blaadjes maken. Je kunt ook gebruik maken van het 100-dagen-gong-formulier en jezelf daarmee iedere dag een smiley geven.

Doe het samen

Als het mogelijk is, doe je 100-dagen-gong  samen met anderen. Zo kun je elkaar stimuleren en ervaringen uitwisselen. Wanneer de twijfels dan even toeslaan, kan een inzicht of opbeurend woord van de ander helpen. Afhankelijk van hoe je ingesteld bent, kan hier ook een klein beetje een competitief element in zitten wat je stimuleert. Hiermee doel ik niet op de competitie dat je beter moet zijn dan de ander, maar wel dat je probeert te voorkomen dat jij degene bent die afhaakt. Mij heeft dat idee al meerdere keren geholpen 🙂

 

Mocht je het leuk vinden om hiermee aan de slag te gaan en dit ook samen toe doen:
in maart 2024 start een serie Online Qigong ‘100 dagen gong’ waarin we deze elementen samen brengen.

 

Dit bericht werd in 2020 voor het eerst gepubliceerd en werd begin 2024 ge-update.